Balanceren tussen nonnen en Satan - Reisverslag uit Cochabamba, Bolivia van Nynke Visser - WaarBenJij.nu Balanceren tussen nonnen en Satan - Reisverslag uit Cochabamba, Bolivia van Nynke Visser - WaarBenJij.nu

Balanceren tussen nonnen en Satan

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Nynke

14 Maart 2008 | Bolivia, Cochabamba

Na 6 weken zit de eerste fase in Cochabamba er voor ons op. Morgenochtend vetrekken we met ons favoriete vervoersmiddel, de bus, via La Paz naar Cusco in Peru.

Zoals we Bolivia tot nu toe ervaren hebben is de rijkdom er daadwerkelijk aanwezig. Het verschil met Nederland is echter dat de afstand tussen rijk en arm er veel groter is. Waar een enkeling het zich hier kan permitteren om met een hummer over lege flessen heen te rijden daar loopt een groot deel van de bevolking er achteraan, zij moeten namelijk rondkomen van dezelfde flessen.
Van de politieke instabiliteit krijg je hier weinig mee, feit is echter wel dat je bij het inschalen van je reistijd standaard rekening moet houden met blokkades en stakingen.

Op de momenten dat Nynke vierkante ogen kreeg van haar pc-scherm waren het weeshuis en de Nederlandse School Cochabamba (NSC) mijn vaste bakens. Leerlingen van de NSC hebben op welke manier dan ook een band met Nederland of Belgie maar beseffen zich terdege dat de Nederlandse taal niet de hoogste prioriteit heeft in de wereld als ze dat vergelijken met hun Spaans of Engels. Met direct gevolg dat ik qua orde en motiveren er dus weer een flinke opfriscursus op heb zitten. Met Delfzijl in m´n achterhoofd voelde ik me er lekker thuis.
Aangezien men in Bolivia behalve van staken ook van feestjes houdt, had de directrice van de NSC woensdag een verrassingsdiner georganiseerd ter gelegenheid van m´n afscheid. In al m´n burgerlijkheid was ik natuurlijk niet mee te krijgen aangezien ik achter het aanrecht werd verwacht. Blijkbaar heb ik Nynke nog steeds niet kunnen overtuigen van m´n kookkunsten (roerei met soep?, red.), zij zat namelijk in het complot en allang in het restaurant te wachten.

Verder is het door de week gewoon een kwestie van het pakken van je kansen. Zo werk je de ene dag aan de zijde van de nonnen in het weeshuis en sta je de volgende dag aan de zijde van Satan les te geven bij een school op de campo. Hulp van buitenaf wordt zoals in wel meer ontwikkelingslanden vaak beschouwd als bemoeienis van buitenaf. Aangezien deze school gebouwd is met hulp van een internationale organisatie wordt het nu door een groot deel van de bevolking geboycot. Volgens de lokale priester huist Satan namelijk in de school. Ondanks diepgaand onderzoek heb ik hem helaas nog niet kunnen spotten.
De boycot werpt echter wel z´n vruchten af, in een klaslokaal zitten nu nog maar 60 leerlingen op een houten plank in plaats van 90. Van de lerares in groep 7/8 kreeg ik ook nog de kans om in m´n beste Spaans les te geven aan de leerlingen. Een ongekende ervaring om de kinderen enkele basis wetenswaardigheden te mogen leren: Tot 15 tellen in het Engels en ´Goedemorgen meester Vincent, wat zit uw haar goed´ in het Nederlands!

In de weekenden hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk van de stad en de regio te zien. Zo hebben we opmerkelijk genoeg mogen genieten van het feest horende bij de begrafenis van de vader van Nynkes baas. Ben ik getuige geweest van Nynkes passie voor voetbal. De scheidsrechter was het doelwit van haar scheldkannonade nadat hij ten onrechte affloot voor buitenspel. Het lijdend voorwerp heeft vervolgens onder ME begeleiding het veld moeten verlaten.
Verder heeft Nynke in een idealistische bui besloten om de Bolivianen dichter bij elkaar te brengen. Ons appartement is daarbij op de vrijdagavonden een uitstekende uitvalsbasis gebleken.
Onze ervaringen van het bezoek aan Chapare, een uitloper van het Amazonegebied zal ik jullie om tijdtechnische redenen besparen. Jane heeft echter nog steeds de resten van een springende zalm in haar mond na het raften en de lokale Tarzan heeft nog steeds gehoorproblemen nadat hij met dezelfde Jane van een hoogte van 8m aan een liaan door de jungle geslingerd heeft.

Nog een slotgedachte? Ga in een winkel maar eens op zoek naar tampons of eieren met Spaans handen- en voetenwerk.

• 15 Maart 2008 - 13:08

Maarten!:

Goed verhaal!

Tarzan? Had zo'n blad van nynke je niet al eens verteld dat je een natuurmens was? voorspellende gave!

Leuke tijd daar! je wordt gemist hier!

p.s.

Ik begrijp niet dat punten en komma's na een TA en pabo studie opeens wel noodzakelijk zijn.

• 15 Maart 2008 - 13:28

De Maarten De Vries:

Heey NYVI!

Mooi om te horen dat je begravenissen ook kunt vieren, en de vrijdag avonden erg gezellig zijn daar, veel succes op jullie verdere ontdekkingsreis!

ciao!

Xses

• 15 Maart 2008 - 19:51

Monique:

Klein opstenaatje die Nynke, go Nynke!!
    Op naar jullie volgende episode in Peru, wat staat jullie daar te wachten?

Komen jullie al snel terug??????

• 15 Maart 2008 - 20:27

Michelle Is Farawe:

Zoooo ook ik heb gemerkt dat in de bossen van Tarzan en Jane in Suri de Nederlandse taal niet als prioriteit geldt. Leerlingen zijn niet gewend interactief te reageren en dan nog kennen ze niet veel meer woorden als 'ja juffrouw'...hilarisch. Morgen ga ik naar het 'echte' binnenland waar een nog grotere uitdaging wacht....
    Muchos plezieros jullie in Peruu
    probeer nog de death road te doen in bolivia als je kunt...
    xxx

• 16 Maart 2008 - 14:57

OPA EN OMA JO.:

Hallo Vincent en Nynke,

Wij lezen met belangstelling jullie verhalen in deze voor ons
    wonderlijke wereld.
    Hartelijk bedankt voor jullie berichten.
    Hier is alles goed en wij wensen
    jullie nog veel werkplezier in dit verre land.

Opa N. en oma Jo.

• 16 Maart 2008 - 17:01

Daan:

Joehoe,

Zou er een mogelijkheid kunnen zijn dat je haar niet goed zou zitten;) Kan het uberhaupt al bewegen?

Have fun nog ff:)

Kussje

• 16 Maart 2008 - 18:03

Heidi En Bart:

Leuk verhaal! Goed om te horen dat jullie nog leven! Have fun in Peru!

Knuffels

• 16 Maart 2008 - 20:19

Heit:

Tampons of eieren met Spaans handen- en voetenwerk.

In onze (H+W) rijke historie aan werken als vrijwiligers waren we onder andere betrokken bij de wereldwinkel.

Deze Landelijke organisatie importeerde "Robusta" koffiebonen uit landen als Colombia.

Diverse Wereldwinkeliers waren ook klant van de locale hash- en stuf-winkels.
    De WW verkocht dat soort spul (meestal) niet (officiëel).

Uit Zuid-Amerika (Colombia, Chili) kwam wel het met de hand geschilderde en in veldovens gebakken aardewerk.

De in die Landen leverende coöperatieve organisaties of individuele boeren of ateliers kregen naar ons idee door de verkoop van dergelijke producten een eerlijke (markt)prijs voor hun inspanning en de waarde van hun producten.

Op de Europese markt waren slechts enkele importfirma's actief.
    Als bijkomend hard feit gold, dat er wonderbaarlijk weinig handel was tussen de continenten Zuid-Amerika en Europa.

Wat we hier nu moeten gaan uitvissen is:
    - hoe zit het met de handel van bijvoorbeeld de Novib-organisatie met een Land als Colombia. [Novib heeft voor dezetoets een geschikte webside];
    - valt de huidige productcatalogus van de wereldwinkel succesvol te testen op produkten uit bijvoorbeeld Colombia.
    [De wereldwinkel zit in Easterein. Heel, heel dicht bij].

Als we in het onderzoeken van Novib en Wereldwinkel geslaagd zijn, komt automatisch de vraag over het vinden van tampons en eieren met Spaans handen- en voetenwerk voor verdere behandeling in aanmerking.

Noot van de lezer: lees Colombiaans voor Spaans.

• 17 Maart 2008 - 07:57

Rimini En X-tel:

Verzoek:
    Leer die kinderen op de valreep nog even 'onzin' roepen!!!

• 19 Maart 2008 - 15:45

Oeders:

Hallo Sunny en Nynk!
    Zo te lezen hebben jullie al een aardig evenwicht gevonden tussen de nonnen en satan!! En daarnaast Nynke's vrijdagavondsessies... Ondertussen in Cusco aangekomen zal er weer een nieuw hoofdstuk aanbreken. Geniet ervan en tracteer ons op een mooi nieuw verslag met fotoreportage. Veel liefs en plezier.xx

• 19 Maart 2008 - 23:11

Jenny Bonfrer:

Hai Vincent enNynke,
    Leuk om zo jullie verslag te lezen. Nog gefeliciteerd met je zus.
    Veel plezier jullie samen, en veel succes!
    Veel liefs, Jenny bonfrer.

• 29 Maart 2008 - 12:08

NiVi Alias Vn :

We zijn terug in Cochabamba via lake titicaca!
    Nynke heeft een nieuwe kamer.
    Zondag vertrek ik naar chili, een boel leed dus!
    Alles goed bij jullie?

X van VN