Welkom in Santiago!
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Nynke
03 Februari 2008 | Bolivia, Cochabamba
Meneer Van Aggelen kunt u even meekomen? Weet u zeker dat u niets aan te geven heeft? Wie had ooit kunnen denken dat Gouda kaas de reden had kunnen zijn dat ik binnen vijf minuten na aankomst in Chili al aangehouden zou worden vanwege het smokkelen van verboden goederen. Om me heen hingen grote pamfletten waarop gedreigd werd met boetes die op konden lopen tot vele duizenden dollars. Nynke was nog zo opgelucht dat we ondanks mijn terroristische kapsel alle drugshonden en dreigende blikken hadden weten af te wimpelen. En nu zou dit kleine souvenier voor de moeder van onze gastheer ons de kop gaan kosten? Een grotere crime bestaat niet! Gelukkig zagen de beambten ook wel in dat ze niet met Bin Laden te maken hadden en dus kwamen we er met een ¨kleine¨ boete van 35.000 pesos vanaf.
Nadat de borgsom was betaald konden we koers zetten naar het huis van Sebastian (beter bekend als Seba C. uit S.), een Chileen met wie ik 4 jaar eerder in Chicago heb gestudeerd. In de tijd dat ik op de electrische stoel zat, ging Nynke onverschrokken verder en regelde een vluchtauto (lees minibus, red.) die ons voor de deur afzette. Hier werden we welkom geheten door een gewaardeerd gezelschap, genaamd ¨la madre¨. Al snel konden we concluderen dat het huisje in Hilversum niets is vergeleken met het paleis van Seba. Zwembad, hangmat, veel natuur en een movie-bungalow als ons gastverblijf.
Het blijft bizar om te beseffen dat we binnen 1 dag aan de andere kant van de wereld staan, daarbij achterlatend de winter en omgeruild voor de zomer (naar, red.). Vorige week nog zoveel zaken om af te handelen en nu zitten we op de Plaza de Armas te genieten van een welverdiend biertje. Gelukkig kunnen we met het Spaans van mij en het richtingsgevoel van Nynke overal komen, of was het nu andersom?
Op onze laatste dag in Santiago zijn we samen met Seba en zijn broer Andres naar de Andes gereden om daar op een bergtop naar de sunset te kijken. De pumps van Nynke hebben de tocht helaas niet overleefd, Nynke echter wel! Bovenop kregen we een fantastisch uitzicht over de immense stad met meer dan 4,5 miljoen inwoners.
We laten de rijkdom van Santiago achter ons en beginnen aan het eerste deel van onze bustrip naar Cochabamba. Na 30 uur komen we aan in Arica, het uiterste Noorden van Chili. Arica is de enige locatie in de verre omtrek waar het mogelijk is om te leven tenzij je van zandhappen houdt. Aangezien deze havenstad omgeven wordt door de reusachtige Atacama woestijn die nog het meeste weg heeft van een maanlandschap. In voorbereiding op de Incatrail vond ik het nog niet voldoende om 1 paar schoenen van Nynke te molesteren en waren haar slippers nu ook aan de beurt. De lokale Morro de Corcavado werd ¨onze¨ prooi en vanaf deze rots hadden we een prachtig uitzicht over de haven.
Na 1 dag in Arica vertrekken we in het holst van de nacht met een de bus inclusief half Bolivia richting, hopelijk, Cochabamba. Er is echter niemand die kan garanderen dat we ook daadwerkelijk die kant opgaan aangezien de chauffeurs toch al aardig naar cocabladeren ruiken. Vol vertrouwen beginnen we aan de laatste 16 uur naar het dak van Zuid-Amerika.
Om 8 uur ´s ochtends worden we vergezeld van een enorme kater in de vrieskou wakker tussen de besneeuwde bergtoppen op 5500 meter hoogte. Nynkes blonde haren en mijn korte broek en slippers deden bij menig Boliviaan de wenkbrauwen fronsen. De kater kan ik vanwege het gebrek aan alcohol totaal niet plaatsen, Nynke echter wel en legt objectief als ze is uit dat het hier om de hoogteziekte gaat. De cocabladeren die in de bus worden uitgedeeld verdoven de pijn een beetje maar koortsig, misselijk en duizelig blijven we gelukkig wel.
Tot aan Cochabamba zien we onderweg enkel bergtoppen, plaggenhutten, resten van vergane personenbussen en locals die hopen dat er wat afval uit de bus wordt gegooid. De armoede in het land is ons bij binnenkomst in de vallei van Cochabamba langzaam duidelijk geworden.
Deze week gaan we ondervinden of de afspraken die we hebben gemaakt omtrent het werk dat we hier gaan doen ook daadwerkelijk kloppen.
03 Februari 2008 - 21:17
Bart En Heidi:
He Nynke en Vin,
Fantastisch! Leuk om de verhalen daar aan de andere kant van de wereld te lezen! Gelijk ook zelf (weer) zin om richting Zuid-Amerika te reizen. Doe de familie Meijer de groeten in Cochabamba...
Groeten,
Bart en Heidi -
03 Februari 2008 - 21:32
Ingrid:
Hoi popjes,
prachtig verhaal!! Wist niet dat vinnie net zo goed kan vertellen als Nynke.
Enne vinnie, verwacht wel dat je komende week minstens nog 2 paar schoenen van Nynke gaat mollen :P
Kuzzies Ingrid -
04 Februari 2008 - 02:06
Ywert:
Hey Vincent en Nynke,
mooi dat julie aangekomen zijn! Hebben jullie ook al goede huisvesting?
Ik zie op internet dat het bij jullie ongeveer 24 graden is. Klopt dat? Wel bijzonder zo warm op 5,5 km hoogte!
Hoe was de reis omhoog trouwens? Ik neem aan dat overal een degelijke vangrail beschikbaar was en de bus recent APK-gekeurd?
Nou succes met afstuderen en lesgeven! -
04 Februari 2008 - 04:25
Wander:
GRRRR, Pure jalozie hier vanuit Dubai! Zuid Amerika is het het einde. Als ik jullie verhalen lees krijg ik spontaan zin jullie op te zoeken. Het Midden Oosten is vooral veel zand, arabieren en waterpijp.
Mucho suerte y hasta pronto ;)
Cuidate Wander -
04 Februari 2008 - 07:21
Heit:
Sa, we witte wer wat meer.
De reis is oerlibbe, dat is alhiel wat.
Der wie in bus; it ding ryd en komt ek noch oan: it lyket wol in wûnder.
It idee, dat Wander de Arabieren ynrulje wol foar de Súd-Amerikanen moat jimme tige goed dwaen. It is dermei al wer 1:0.
In skieppetsiis mei tôgje nei Chili en da de ynfierrjochten net betelle hawwe. It is krekt in krint yn de brij. De krinten foar de brij moatte ek kocht wurde.
Op hokker wise fisket sa een Chileenske ambtner sa'n giel bultsje hurde stof út safolle bepakking? De ambtner moat in kompliment ha.
De omkriten (Chili, Bolivia) hawwe út de loft mei G-earth besjoen. It liket rjocht, sljucht en strak.
No: folle nocht yn Cochabamba.
04 Februari 2008 - 08:02
Gido:
Hey, die foto is nep! Je hebt helemaal geen haar.. -
04 Februari 2008 - 08:47
Jelte:
Bincente,
Ik lees net op diverse nieuwssites dat in Cochabamba en omgeving jacht wordt opgemaakt door rebellen op toeristen. Ze zijn met name geinteresseerd in vreemde kapsels en schoenen.
O ja, vertel ook niet dat je Nederlander bent, want dan mag je niet met hun dochter naar het strand.
Hasta luego amigos!
04 Februari 2008 - 08:54
Sieb:
Sunny & Nynke: you've made it! En zo te lezen was het alle gefrustreerde gesprekken in de Postbank kantine meer dan waard!
Geniet! en hou ons op de hoogte!
04 Februari 2008 - 08:56
Rimini En X-tel:
Vinnie, met die douane, dat heb je gewoon niet in de vingers! Hopelijk kun je je andere vingers naar hartelust inzetten daar...klint goed die omgeving daaro! Genieten maar!
Doe chaves de groeten! -
04 Februari 2008 - 08:56
Rimini En X-tel:
Doe chaves de groeten! -
04 Februari 2008 - 11:13
Kips:
Hey Vincent!
Ben je nou weggegaan zonder fatsoenlijk afscheid te nemen? ;)
Mooi verhaal, keep on PES-sen!
Hoi! -
04 Februari 2008 - 11:14
Kips:
Hey Vincent!
Ben je nou weggegaan zonder fatsoenlijk afscheid te nemen? ;)
Mooi verhaal, keep on PES-sen!
Hoi! -
04 Februari 2008 - 11:46
Emma En Chiel:
Nadat Chiel Joran vd Sloot 0 waarschuwingen heeft gegeven heeft hij bekend!
Peter R gaat er vandoor met de eer.
Tot zover Nederlands nieuws.
04 Februari 2008 - 11:47
Ruben:
Hey Sunny, geweldig verhaal man! Ik heb nu al zin in jullie volgende.
Succes en veel plezier! -
04 Februari 2008 - 14:13
Kees Bouma:
Hoi Vincent ( en Nynke) , wat leuk weer wat van je te horen. Geweldig avontuur, we zullen de kinderen van je klas van vorig jaar ook even op de hoogte brengen.
Veel plezier nog en ik lees je verhalen met genoegen ( en zag zelfs een 'Fryske reaktie' , doet me goed...)
04 Februari 2008 - 14:14
Sjaak:
Vincent! Hoe kun je!!! 2 Paar van nynke dr schoenen mollen!! Het waren toch niet haar mooie roze havaiana slippers? Veel plezier daar iig en hoop snel weer een mooi verhaal te lezen, t klinkt iig heel cool!!!
xxx -
04 Februari 2008 - 14:16
Sjaak:
Oh ja nynke: heb je gerben al gevonden? :P -
04 Februari 2008 - 17:13
Rixt:
Hola Amigos!
Goed om te horen dat jullie veilig zijn aangekomen. En die kaas, ja niet zo handig :D! Mijn zakmes in de handbagage destijds ook niet trouwens!
Vorige week vrijdag heb ik jullie niet meer een goede reis kunnen wensen dus bij deze. Heel veel plezier en ik hou jullie site in de gaten. Het feestje was trouwens erg gezellig.
Besos de Rixt -
04 Februari 2008 - 17:17
Daan:
Klinkt goed Vincent. Maak er wat moois van! (dat zit zo te lezen wel snor..) -
04 Februari 2008 - 17:37
Ingeborgh:
He Vincent,
Wat een leuk verhaal. Jullie Chili plan is dus toch door gegaan. Heel veel succes en we horen vast nog wel weer van je.
Groetjes Ingeborgh (De Vore) -
05 Februari 2008 - 08:55
Groep 8 De Vore:
Leuk om je bericht te lezen. We volgen je reis op internet.
Heel veel plezier. groeten groep 8 en juf Teuny -
05 Februari 2008 - 15:33
Michelle:
Hola Hola!
En, was mijn aanstaande in hoopvolle afwachting? Die hangmat zie ik wel zitten;)
En waar slapen jullie nu?
xxxxxxxxxxxxx un beso de tu hermana!
05 Februari 2008 - 19:25
Meniekie:
Wauw, jullie hebben het geflikt..... maar idd weggegaan zonder naar het Westen te komen.
Tja wat zal ik zeggen zo'n mooi verhaal heb je niet op Schiermonnikoog.
Ik wens jullie veel plezier en avontuur toe en hoor graag het vervolg!
Het zal vast een onwisbare herrinering worden. gr en en dikke kus meniekie -
06 Februari 2008 - 16:06
Maarten De Vries:
Ola!
Leuk te lezen dat het jullie zo goed gaat nog bedankt voor het meenemen van die 9 gram coke vin;)(grapje)
Wacht op jullie nieuwe avontuur!
XXXX
Maarten -
12 Februari 2008 - 15:50
Tess:
Ik lees het veel te laat maar wat een tof verhaal! Ik verkeer helemaal in buitenland sferen en leef helemaal mee! En Nynke? Je moet ook in de bergen er natuurlijk tiptop uitzien! Stel je voor dat je Bokito tegenkomt!! Succes met het breken van de rest van je schoenen, breek alleen je poten niet!
Hee geniet van jullie rondreis en jullie tijd in Bolivia! Ik ga weer over op de orde van de dag :S.
Dikke tuut! -
14 April 2008 - 14:01